Laatu näkyväksi

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Testausautomaatio näyttää nousevan yhdeksi vuoden 2020 kysytyimmäksi osaamiseksi. Suunta on ollut nähtävissä jo parin vuoden ajan. Osaajista käydään kovaa kisaa. Ilmiö on jatkumoa viime vuosikymmenen puolen välin tienoilla käynnistyneelle automaation ja ohjelmistorobotiikan (RPA) buumille. RPA:n osalta merkit olivat ilmassa 2015 ja hype oli kuumimmillaan vuosina 2017-2018.

Automaatioasteen nostamisesta on seurannut testauskuorman määrän kasvu. Testauksen kompleksisuus on myös kasvanut. Tämä kehityssuunta on johtanut siirtymään kohti testausautomaatiota. Näin voidaan varmistaa kriittisten järjestelmien saatavuus ja toiminnallisuus riittävän nopeassa testausaikataulussa entistä kustannustehokkaammin.

Automaatiosta puhuttaessa huomio keskittyy tyypillisesti operatiivisiin hyötyihin, kuten tehokkuus ja virheiden vähentäminen. Näiden rinnalla on hyvä huomata automaation tuoma potentiaali IT-kehityksen strategisen päätöksenteon tukena. Kun jokin manuaaliprosessi automatisoidaan, se alkaa tuottaa dataa ja lokitietoa prosessin toiminnasta. Prosessi muuttuu digitaaliseksi. Automaation tuottama digitaalinen data on jalostettavissa liiketoiminnan mittareiksi.

RPA:n osalta voidaan tarkastella esimerkiksi tilauksen käsittelyn läpimenoaikoja tai puutteellisten tilausten määrää, ja löytää toistuvuuksien kautta pullonkauloja prosessista. Testausautomaation tuottamaa dataa on mahdollista jalostaa vastaavasti. Esimerkiksi hyväksymistestausvaiheen datasta voidaan rakentaa suorituskyvyn mittaristo kehitystiimien onnistumiselle. Automaatio siis mahdollistaa näkyvyyden rakentamisen. Ja näkyvyys mahdollistaa johtamisen. Hyvällä johtamisella kohdistetaan uudet kehitystoimenpiteet oikeisiin paikkoihin.

Oma teemani vuodelle 2020 on auttaa päätöksentekijöitä tekemään laatu näkyväksi. Tämä tarkoittaa panostuksia testausautomaation kehitykseen, mutta myös IT-kehityksen suorituskyvyn kannalta oleellisten mittareiden suunnitteluun.

Nextconilla aloitettiin testauspalvelun konseptointityö viime vuonna. Konseptointityömme perustuu yli 10 vuoden kokemukseemme alalta. Olemme toimineet pitkään isojen kansallisten rekistereiden testauksen kehittämisen parissa. Olemme vastanneet isojen asiointipalveluiden testauksesta. Olemme myös ratkoneet pilvipalveluiden (kuten AWS ja Azure) hyödyntämistä testausympäristöjen virtualisoinnissa. Tänä vuonna jatkamme ahkerasti aiheen parissa. Tavoitteenamme on auttaa organisaatioita saavuttamaan sekä tehokkuushyödyt että näkyvyys laatuun.

Jos haluat vaihtaa ajatuksia aiheesta tai kuulla lisää Nextconin tulokulmasta laatuprosessien kehitykseen, ota yhteyttä niin keskustellaan lisää!

Markus Hellas

Sales Executive
markus.hellas@nextcon.fi
0404125183

Markus toimi aiemmin myyntipäällikkönä keinoälyn, ennakoivan analytiikan ja ohjelmistorobotiikan ratkaisuiden parissa. Hänellä on laaja tuntemus eri automaation ja analytiikan menetelmien hyödyntämisestä liiketoiminnan kehittämisessä.

”Nextconissa minut vakuutti kovan tason asiantuntijat, sekä panostukset laatuprosessien ja testausautomaation konseptointiin. IT-markkinatilanne elää kokoajan, ja viime vuosien automaation buumia näyttäisi seuraavan kovasti kasvava testiautomaation kysyntä. On erittäin mielenkiintoista työskennellä kasvavassa markkinassa, jossa kaivataan näkemystä parhaista käytänteistä.” -Markus Hellas

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin