Nextcon kuuntelee konsulttejansa ja tarjoaa monipuolisia toimeksiantoja alan konkareille

nextcon konsultti toimeksianto

Nextcon houkuttelee myös uransa loppuvaiheessa olevia tekijöitä. Monipuoliselle kokemukselle on IT-alalla kysyntää. Nextconin asiantuntijoiden Leif Sundellin ja Anssi Järvenpään kokemusta ovat arvostaneet asiakkaat ja yhteistyökumppanit. Leif ja Anssi taas ovat yllättyneet positiivisesti Nextconin tarjoamista monipuolisista haasteellisista projekteista ja mahdollisuudesta oppia jotain uutta uran loppuun asti.

Leif Sundell, projektipäällikkö

Leif ei ehtinyt kauaa eläkepäiviään viettämään, kun kutsu takaisin työelämään kävi. Vanhaan pestiin tarvittiin apuja ja työnteosta nauttiva Leif päätyi jatkamaan projektipäällikkö rooliaan, minkä alkanut eläkeaika oli hetkeksi keskeyttänyt.

Leifin ura alkoi 1976 reikäkortteja ja -nauhoja katsomalla. Titteleitä olivat jälkikäsittelijä ja operaattori. Suomessa oli tuolloin vaikea kouluttautumistilanne alalle, joten Leif päätyi Uppsalaan opiskelemaan systeemisuunnittelua. Relaatiotietokannat olivat tuloillaan ja Leif aloitti työntekijänä numero 3 Suomen Oraclella. Uransa varrella Leif on työskennellyt useissa rooleissa niin asiantuntijana, kouluttajana kuin hallinnollisissa töissä. 90-luvulta lähtien hänen pääsääntöinen roolinsa on ollut projektien johtamisessa aina taloushallinnon järjestelmistä suuriin infra kehitys- ja transitioprojekteihin. Tälläkin hetkellä Leif tekee projektipäällikön tehtäviä Nextconilla.

– Minulle tärkeää työssä on hyvä tiimi ja hyvä asiakassuhde. Olen saanut tehdä erilaisten ihmisten kanssa töitä myös kansainvälisesti. Pitkän kokemuksen myötä olen ymmärtänyt, kuinka tärkeää on olla hyvä tiimi ja oikeanlaiset tiimin jäsenet, jossa jokainen ymmärtää oman ja muiden ihmisten roolit. Hyvä asiakassuhde taas on oleellista konsultin- ja projektipäällikön työssä; jos asiakassuhde on hyvä, sallitaan virhekin, jos asiakassuhde on huono, virheitä ei sallita yhtäkään, sanoo Leif.

Mahdollisuus tehdä erilaisia projekteja

Nextconilla Leif on tykännyt mahdollisuudesta tehdä erilaisia, myös lyhyempikestoisia projekteja. Nextcon on pystynyt tarjoamaan Leifille monipuolisia toimeksiantoja infraprojekteista ohjelmistokehitykseen.

Leif on nähnyt urallaan paljon projekteja ja myös projektimenetelmien kehittymistä. Silti hän toteaa, että itse projektien hallinta perusperiaatteiltaan ei ole muuttunut.

-Samat perusasiat ovat ja pysyvät.

Teknologian kehitys yllättää ja mietityttää

Teknologia on sen sijaan reikäkorteista mennyt valtavasti eteenpäin. Leifin itsensä on yllättänyt mobiilisovellusten valtava kasvu ja mobiilivaatimus kaikessa. Sen sijaan infrapuolella Leif empii kehitystä.

– Iso osa suurista organisaatioista on riippuvaisia keskuskoneista. Ne ovat kuitenkin kalliita ylläpitää, joten kustannussyistä trendi on ollut pyrkiä niistä pois. Transitioprojektit keskuskoneista muihin ratkaisuihin ovat usein osoittautuneet erittäin vaikeiksi ja kalliiksi. Keskuskoneissa on paljon sovelluksia aina 60-luvulta lähtien, joita ei niin vain siirretäkään uusiin ympäristöihin ja niiden sovelluskehittäjiä ei enää löydy. Keskuskoneet ovat myös hyvin vakaita ympäristöjä kriittisissä toiminnoissa. Paljon transitioprojekteja on myös keskeytetty. Itseäni arveluttaa mihin ollaan menossa. Onko yrityksillä varaa kriittisten osa-alueiden säästöihin ja palaako rahaa enemmän kuitenkin näihin projekteihin?

Uusia projekteja jatkossakin

Korona sotki Leifin eläkesuunnitelmat totaalisesti. Ajatuksena oli matkustella ja viettää ulkomailla pidempiäkin aikoja mutta toisin kävi. Ajatus työn tekemisestä ei työintoiselle Leif:lle ole mahdoton – Niin kauan kuin sormet pysyvät näppäimistöllä voin töitäkin tehdä.

Leif kannustaa monipuoliseen uraan.

– Kannustan työelämässä monipuolisuuteen. Itse olen pärjännyt hyvin monipuolisella taustalla ja kokemuksella.

Anssi Järvenpää, testausasiantuntija

Nextconin testausasiantuntija Anssi Järvenpää jää eläkkeelle syyskuussa 2020. Anssilla on takana IT-uraa 1980-luvun alkupuolelta lähtien, jolloin hän aloitti Nokia Networks:n edeltävässä yhtiössä kesäharjoittelijana. Tämän jälkeen hän toimi diplomityöntekijänä ja teki pitkän uran Nokialla eri rooleissa arkkitehdista linjamanageriin.

– 90-luvun uravaihe Nokia Networks:llä oli mukavin vaiheeni työelämässä, ei ollut kvartaalitaloutta ja kehittämistä saatiin tehdä rauhassa. Työ oli vaihtelevaa, kansainvälistä ja tavattiin paljon ihmisiä. Olin monessa mukana ja mm. tekemässä ensimmäisiä Agile-menetelmien käyttöönottoja Nokialla, kertoo Anssi.

Eri elämänvaiheessa olevat työntekijät rikastavat työyhteisöä

Sittemmin Anssin ura suuntautui testauksen asiantuntijaksi, jota hän on Nextconilla olonsa ajan tehnyt. 

– Työuraani tuli katkos, kun valitsin ryhtyä omaishoitajaksi. Jakson päätyttyä minulla oli vielä pari vuotta eläkeikään. Arvostan sekä Nextconin, että heidän asiakkaidensa ennakkoluulottomuutta, kun pääsin vielä jatkamaan uraani. Mediassa on viime aikoina puhuttu paljonkin ikärasismista. Kohdallani toteutui onneksi mitalin toinen puoli, jossa nähdään eri elämänvaiheissa olevien työntekijöiden katsomusten ja kokemusten rikastavan työyhteisöä.

Jatkuvaa oppimista

Jatkuva oppiminen on ollut tarpeellista läpi nopeasti kehittyvän teknologian, teknologisten suunnanmuutosten sekä työtapojen muuttumisen myötä.

– Uraani vaikuttaneita suurimpia teknologisia muutoksia ovat olleet tietoliikenneverkkojen kehittyminen ja erilaisten kommunikaatioratkaisujen monipuolistuminen. Olen nähnyt teknologian kehittymisen lankapuhelimen ajoista nykyajan monipuolisiin kommunikaatiovälineisiin, joiden puhelinominaisuuden merkitys alkaa olla marginaalinen. Kehityksen taustalla on ollut mm. prosessoreiden ja niiden oheislaitteiden tehostuminen niin tietojenkäsittelyn nopeuden ja energiatehokkuuden kasvun kuin myös koon pienenemisen ansiosta. Kun aloittelin uraani, tallennettiin keskusten ohjelmistot PROM-piireille. Kun asiakkaan keskuksen ohjelmisto päivitettiin, pakattiin tarvittavat PROM-piirit salkkuihin, jotka painoivat kuin kivi. Nykyään olemme tottuneet, että ohjelmistojen päivitys tapahtuu tiedonsiirtoyhteyksien kautta.

– Olen ollut mukana työn tekemisen muutoksessa sekä näkijänä että tekijänä, kertoo Anssi. -Ketterien agile-johtamismenetelmien käyttöönotossa oli paljon hyvää. Olen huomannut, että vuosien saatossa agile-käytännöt ovat alkaneet rapautua. Agilea voi soveltaa joustavasti, mutta liiallinen jousto näyttää hukkaavan menetelmästä saatavilla olevat hyödyt. Aika alkaisi olla kypsä agile 2.0 tms. uudelle hankkeiden johtamistavalle.

– Ohjelmistotestaajan tehtävissäni olen saanut monipuolisesti tutkia testattavia järjestelmiä. Testausautomaation toteutusta varten pääsin vuosien tauon jälkeen palaamaan ohjelmoinnin pariin ja opiskelemaan minulle uusia ohjelmointikieliä kuten Python ja Java.

Vaikka paljon on muuttunut, paljon myös pysyy samana.

– Tilaaja ei edelleenkään tiedä mitä tilaa ja toimittaja ei edelleenkään tiedä mitä tilaaja haluaa, toteaa heti Anssi heti ensimmäiseksi. Mutta paljon hyvääkin kehitystä on ollut mm. ihmisten johtamisessa, joka on muuttunut pehmeämpään ja luottavampaan suuntaan.

Aikaa elää

Eläkkeelle jäätyään Anssilla on yksi suunnitelma: Alkaa elämään. Ajatuksena ei ole palata työelämään vaan keskittyä muihin elämän tärkeisiin asioihin.

Tulevia ja uraansa rakentavia IT-asiantuntijoita Anssi haluaa rohkaista opiskelemaan jatkuvasti.

– Kannattaa myös hankkia työnantaja, joka sitoutuu kouluttautumiseen myös työajalla.

Edellinen
Edellinen

Ketterät menetelmät soveltuvat myös laiteohjelmistojen kehittämiseen

Seuraava
Seuraava

Nextcon tukena Kilpailu- ja Kuluttajaviraston verkkopalvelun kilpailutuksessa