ChatGPT - It-konsultin uusi työkaveri

Kevään 2023 aikana ChatGPT:n nimi on ollut kaikkien huulilla. Maailman viraaleimmaksi sovellukseksi muodostuneesta chat-botista saattaa tulla tulevaisuudessa myös sinun paras työkaverisi. Mutta mikä ChatGPT oikeastaan on ja kuinka IT-konsultti voi hyödyntää sitä työssään?

Mikä on ChatGPT?

Loppuvuoden 2022 kuumin innovaatio, ChatGPT, on amerikkalaisen OpenAI -tutkimuskeskuksen kehittämä keinoälytyökalu. ‘GPT’ tulee englanninkielen sanoista Generative Pre-trained Transformer. Sovellus on pohjimmiltaan kielimalli, jota on hienosäädetty koneoppimisen keinoin.

ChatGPT:n tehtävä on jäljitellä ihmismäistä keskustelukumppania ja vastata sille esitettyihin kysymyksiin. Se kykenee tuottamaann älykästä tekstiä pyydetystä aiheesta, luomaan ja korjaamaan it-ohjelmistoja sekä jopa kirjoittamaan runoja ja laulun sanoja. Sovellus myös muistaa aiemmin käydyt keskustelut ja ymmärtää konteksteja.

ChatGPT toimii pääasiassa englannin kielellä, mutta ymmärtää ja kykenee myös jäljittelemään muita kieliä. Suomenkielen kielioppi tuottaa botille vielä toistaiseksi haasteita ja sen esittämien väitteiden paikkansapitävyys ei ole täysin vedenpitävää.

Mihin IT-konsultti voi hyödyntää ChatGPT:tä?

IT-konsulttina pystyt hyödyntämään ChatGPT:tä muun muassa:

  • Tiedonhaussa: Hae tietoa erilaisia teknologioista, työkaluista tai alan trendeistä.

  • Ongelmien ratkaisussa: ChatGPT vie sinut asiasi ytimeen ja auttaa sinua ratkaisemaan sen tarjoamalla erilaisia vaihtoehtoja.

  • Kouluttamisessa: Voit käyttää sovelluksen tietopankkia opettaaksesi jotain itsellesi, alaisillesi tai asiakkaillesi. 

  • Strategian laatimisessa: ChatGPT tarjoaa kehitysehdotuksia esimerkiksi ohjelmiston kehittämisessä ja kertoo, kuinka alan viimeisimmät muutokset tulevat vaikuttamaan työhösi.

Parhaimmillaan tekoäly voi tarjota merkittävää tukea työntekosi tehostamiseksi tai liiketoimintasi parantamiseksi, mutta ihmisaivoja se ei kuitenkaan vielä korvaa.

Kysyimme ChatGPT:ltä miten it-konsultti voi hyödyntää sitä työssään..

Keskustele tekoälyn kanssa tehokkaasti

Työkavereidenkin kanssa pitää osata kommunikoida tehokkaasti, sama pätee tekoälyyn. Hyvien kehotteiden (prompt) kirjoittamisesta on tullut lyhyessä ajassa jo oma taiteenlajinsa, josta on kirjoitettu oppaita ja jonka osaajille maksetaan.

Kehotetta muotoiltaessa on osattava tuoda esille tiettyjä keskustelun aiheeseen liittyviä avainsanoja ja asioita, jotka tekoälyn halutaan ottavan huomioon vastausta generoitaessa. Kehotteella voidaan myös esimerkiksi ohjeistaa tekoälyä vastauksen muotoilussa, jotta vastaus olisi mahdollisimman ymmärrettävä.

Toisaalta promptien ei tarvitse välttämättä juuri ChatGPT:n kanssa olla niin hiottuja timantteja kuin esimerkiksi kuvia generoivien tekoälysovellusten kanssa. Onhan kyseessä kuitenkin keskustelunomainen tekoäly, joka muistaa aiemmin keskustellun kontekstin, ja aiempia sanomisia voi korjata ja uutta informaatiota voi lisätä tarpeen tullen.

Ole tarkkana tekoälyn kanssa

ChatGPT oppii käymistään interaktioista ja kehittyy jatkuvasti yhä luonnollisemmaksi keskustelijaksi. OpenAI jatkaa tietojen keruuta sovelluksen käyttäjistä ja hyödyntää kerryttämäänsä dataa sovelluksen hienosäätöön. ChatGPT:n datan keruuseen liittyvistä kysymyksistä voit lukea lisää artikkelista GCN:n artikkelista “ChatGPT is a data privacy nightmare. If you’ve ever posted online, you ought to be concerned”.

Vaikka ChatGPT suoriutuu tehtävistään yllättävällä tarkkuudella, sen faktapankki on toistaiseksi melko rajallinen. Sovelluksen tietokanta on päivitetty syyskuulle 2021 asti, eli se ei toistaiseksi kykene vastaamaan nykyhetkeä koskeviin kysymyksiin. ChatGPT kykenee myös laatimaan vakuuttavan tuntuisia väitteitä, jotka eivät kuitenkaan ole totta. Tätä kutsutaan faktojen ”hallusinoinniksi”. Lähdekritiikin käyttö on siis edelleen suositeltavaa. Sovellusta on lisäksi kritisoitu tekijäoikeuksien alaisten materiaalien levittämisestä. 

Myös ChatGPT:n generoiman koodin kanssa kannattaa olla tarkkana. Käyttäjän olisi syytä käydä koodi läpi itse ja ymmärtää mitä se tekee, sillä generoitu koodi voi sisältää virheitä tai olla esimerkiksi hidasta. (Toki tekoälyä voi huomauttaa näistä puutteista, jolloin se pyrkii tuottamaan korjatun version.) Myös puutteellisen "promptauksen" vuoksi generoidun koodin toimintalogiikka voi poiketa siitä, mitä käyttäjä tavoitteleei. Tällaisenkin virheen havaitsemiseen vaaditaan tekoälyn tuotoksen lähempää tarkastelua. Ohjelmointitaitojen tärkeys ei siis katoa mihinkään vaikka koodi tuotettaisiinkin tekoälyllä.

Lopuksi

Voit it-konsulttina hyödyntää ChatGPT:tä ongelmien ratkaisuun, tekstin kirjoittamiseen antamastasi aiheesta, tiedon hakemiseen sekä jopa koulutustarkoituksiin. Sovelluksen käyttö toimii toistaiseksi parhaiten englanniksi, mutta botti kykenee tuottamaan tekstiä myös suomeksi. Ole kuitenkin tarkkana kieliopin ja faktojen kanssa; teksti voi olla vakuuttavaa, mutta lähdekritiikin hyödyntäminen on erittäin suositeltavaa.

Edellinen
Edellinen

Jenni Hyvölä Nextconin QA-tiimiin

Seuraava
Seuraava

Testauksen automatisointi: Usein kysyttyä testiautomaatiosta