Testauksen automatisointi: Usein kysyttyä testiautomaatiosta

Nykyään yhä useampi yritys luottaa ohjelmistotestauksessa robottiin. Oikein suunniteltuna ja toteutettuna testausautomaatio on kustannustehokasta ja se parantaa testauksen sekä ohjelmiston laatua merkittävästi.

 Kokosimme tähän artikkeliin kuusi yleisintä kysymystä liittyen testauksen automatisointiin. 

1. Miksi testiautomaatiota kannattaa hyödyntää?

Automaation tavoitteena on tehostaa yrityksen toimintaa ja vapauttaa testaajien aika tuottavampaan työhön. Toistuvista manuaalisista testeistä vapautuneilla testaajilla on enemmän aikaa luoda uusia automatisoituja testejä ja käsitellä monimutkaisia ​​ominaisuuksia. Usein automatisointi vapauttaa myös asiakkaan resursseja ydintehtäviin, kun manuaali testauksen tarve vähenee.

Testejä ja testikierroksia on myös toistettava useita kertoja kehitysjaksojen ja tuotteen elinkaaren aikana halutun laadun varmistamiseksi. Kun automaattiset testit on luotu, niitä voidaan suorittaa uudestaan ​​​​ja uudestaan ​​ilman suuria lisäkustannuksia. Testiautomaatiossa suoritusaika usein myös lyhenee ja nopeutuu mitä paremmin testiautomaatiokehittäjä oppii tuntemaan testattavan palvelun. Tämä perustuu siihen että testiautomaatiokehittäjä pystyy optimoimaan testausskriptejä ja myös hyödyntämään paremmin jo toteutettuja, olemassa olevia testiskriptejä ja rakenteita.

Testiautomaatio mahdollistaa myös testattavan kohteen tasaisen laadun ja yhdenmukaisuuden. Jopa huolellisin testaaja tekee virheitä usein yksitoikkoiseksi muodostuvien ja toistuvien käsin suoritettavien testien aikana. Robotit suorittavat samat vaiheet tarkasti joka kerta, eivätkä ne unohda tallentaa ohjelmoituja, yksityiskohtaisia ​​tuloksia. Tasalaatuisuus parantaa ennustettavuutta ja sen avulla automatisoitujen testien suorittamiseen sekä koko testausprosessiin ja kehittämisen elinkaareen kuluvaa aikaa voidaan arvioida paremmin ja tarkemmalla tasolla.  

2. Mitä pitää ottaa huomioon ennen testauksen automatisointia? 

Testauksen automatisointi on usein myös huomattava kustannuserä testauksessa. Jos se toteutetaan huonosti, asiakkaan saama hyöty ei kohtaa odotuksia toivotulla tavalla. On siis erittäin tärkeää, että automatisointi projektin tavoitteet asetetaan realistisiksi. Asiakkaalla ja toimittajalla tulee olla selkeä yhteisymmärrys siitä, mitä testiautomaatiolla tavoitellaan.

Testausautomaatio ja sen tarpeet on tärkeää ottaa huomioon, kun sovellusarkkitehtuuri- ja teknologia valintoja tehdään, jotta ikäviltä yllätyksiltä ja lisätyöltä voidaan välttyä. Valituilla teknologioilla ja arkkitehtuuri ratkaisuilla on usein suoraan vaikutusta myös siihen, mitä työkaluja ja tekniikoita testiautomaatio kehityksessä käytetään.Työmäärä ja kustannukset automatisoinnin näkökulmasta voivat kasvaa huomattavastikin, mikäli toteutusmalli ja työkalu valinnat rajautuvat vain tiettyyn tai jopa “ainoaan” markkinoilla tarjolla olevaan ratkaisuun.

Testattavuus ja testiautomaatio on hyvä ottaa huomioon myös ohjelmistojen kehitysvaiheessa. Voi olla tarpeen kehittää testattavaan sovellukseen testausrajapintoja tai instrumentoida koodia, jotta sovelluksen sisäisestä tilasta saadaan välitettyä tietoa automaatiotyökaluille. Testausrajapintoja voidaan käyttää  esimerkiksi hakemaan käyttöliittymän näkymän sisältämää dataa. Instrumentointia puolestaan voidaan käyttää vaikkapa yksittäisen ohjelmistokomponentin suorituskyvyn testaamiseen lisäämällä ohjelmakoodiin  testausta varten mittapisteitä, joissa tulostetaan suorituskykyyn liittyviä mittareita.

Yrityksen infran tulee olla myös tietyllä tasolla, jotta testiautomaatiota voidaan lähteä tekemään. Lisäksi testausprojektiin on tärkeää resursoida henkilöstöä myös organisaation sisältä (palvelun tai järjestelmän omistaja), vaikka yritys käyttääkin ulkopuolista apua testiautomaation toteuttamiseen.

Asiakasprojekteissa, joissa Nextcon tuottaa testauspalveluja ja kehittää testausautomaatiota,  teknologia ja kehitysympäristö ovat usein Robot Frameworkilla ja/tai Python -kielellä toteutettuja. Näiden vankka suosio erityisesti Skandinaviassa perustuu mm. laajaan ja aktiiviseen kehitysyhteisöön sekä nopeasti ja pienillä aloituskustannuksilla käyttöön otettavan kehitys- ja toteutusympäristöllä. Teknologiat sopivat yhtä hyvin niin pieniin kuin suuriin kehitysprojekteihin ja avoin lähdekoodi mahdollistaa toimittaja riippumattoman testiautomaatio kehityksen. Kehitysympäristöä on mahdollista laajentaa asiakastarpeiden ja laajuuden mukaan maksuttomilla ja maksullisilla työkaluilla, integraatioilla ja lisäosilla. Nextconin testaus- ja laadunvarmistuksen ammattilaiset työskentelevät asiakkaan ohjelmistoprojektissa itsenäisinä konsultteina tai palveluna tarjottaessa kokonaisina testaustiimeinä.

3. Minkälaisia testejä kannattaa automatisoida?

Testiautomaation käyttöönottoa suunniteltaessa on mietittävä tarkkaan, mitä testejä on oikeasti järkevää automatisoida. Testauksen tulee perustua selkeään strategiaan, missä asiakkaan tarpeet, liiketoiminta ja läpivietävä projekti tunnetaan hyvin, jotta testausautomaatio tuottaa toivottua lisäarvoa.

Automaatiosta saadaan paras hyöty, kun robotti laitetaan tekemään suuren volyymin testejä, jotka vaativat paljon toistoja. Hyväksymistestaus ja regressiotestaus ovat erinomaisia automatisoitavia kohteita niiden toistuvuuden ja usein myös testien määrän vuoksi. Järjestelmän tai palvelun elinkaaren pituus vaikuttaa myös suuresti siihen, mille tasolle testien automatisointi kannattaa viedä. Mitä pidempi elinkaari testattavalla palvelulla on, sitä parempi hyötysuhde automatisoiduilla testeillä on.

Jos ohjelmistojen laatu ja turvallisuus on intohimosi, olet etsimämme henkilö!

Innostavatko sinua uudet teknologiat ja haasteet? Haluatko olla mukana rakentamassa asiakkaidemme laadukkaampaa tulevaisuutta? Jos vastasit KYLLÄ, tutustu avoimiin työpaikkoihin ja hae mukaan tiimiin.

4. Mistä lähteä liikkeelle testausautomaatiossa?

Projektit lähtevät liikkeelle usein nykytilan kartoituksella, missä käydään läpi olemassa olevia manuaalisia testauksen työvaiheita ja arvioidaan testiautomaation soveltuvuutta, laajuutta ja tavoitteita. Tässä kohtaa on myös hyvä pohtia, löytyykö testiautomaation toteuttamiseen riittävää osaamista organisaation sisältä vai olisiko hyvä ottaa avuksi ulkopuolista asiantuntija-apua. 

Nextconilla asiakkaan tarpeet otetaan aina huomioon valittaessa sopivaa testausasiantuntijaa tehtävään tai rooliin. Asiantuntijoidemme monipuolinen osaaminen, kymmenien vuosien kokemus ja oma asiantuntijaverkosto varmistavat, että jokainen testiautomaatioprojekti missä työskentelemme, meillä on käytettävissä asiakkaan tarpeisiin tarvittava osaaminen. Testaus- ja laadunvarmistuspalveluiden parissa työskentelevät konsulttimme ovat pitkän linjan ammattilaisia. Säännöllisen kouluttautumisen lisäksi asiantuntijoidemme monipuolinen osaamispääoma on hankittu useista eri projekteista asiantuntijoina eri rooleissa ja eri toimialoilla. Toimialoista mainittakoon esimerkiksi terveydenhoitoalalla asiantuntijamme ovat päässeet kehittämään, toteuttamaan ja käyttöönottamaan mm. DigiFinlandin testauspalveluita eri rooleissa ja vaiheissa. Vuonna 2022 järjestetyssä kilpailutuksessa Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) valitsi Nextcon Finland Oy:n testauspalvelujen toimittajaksi.

5. Mitä testiautomaatio maksaa?

Jokainen projekti on yksilöllinen ja testaustarpeet mitoitetaan aina kehitettävän palvelun ja tarpeen mukaan.  Ketterissä kehitysmalleissa kustannuksia voidaan laskea ja budjetoida kehitettävän projektin, vaiheen ja ominaisuuksien mukaan. Testaukseen ja testiautomaatioon tarvittavat kustannukset muodostuvat vastaavasti projektin laajuuden ja laadunvarmistuksen kokonaistarpeen mukaan.

Mikäli ympäristöjä, työkaluja ja testaamiseen tarvittavaa teknologiaa ei ole valmiina, tulee ne huomioida projektin budjetoinnissa. Laatuvaatimusten ja kriteerien ollessa korkealla tasolla, pelkän testiympäristöjen, työkalujen ja tietoturvan (mm. auditoinnit ja turvaluokitukset) kustannusten osuus koko projektin kustannuksista voi olla huomattava. Tällöin myös suunnitteluun ja optimointiin käytettävien työtuntien määrä kasvaa samassa suhteessa. Testiautomaatiossa työmäärään vaikuttaa automatisoitavien testitapausten määrä, laatuvaatimukset ja millainen testattava sovellus tai järjestelmästä on (käytetyt teknologiat).

Testauksen automatisointi vaatii panostusta ja alkuinvestointi saattaa tuntua isolta. Pitkällä tai keskipitkällä aikavälillä testiautomaatio tuo lisäarvoa parantamalla kokonaislaatua sekä laskee testauksen kustannuksia, kun manuaaliset työvaiheet vähenee ja testattava järjestelmä, palvelu tai ominaisuus saadaan nopeammin tuotantokäyttöön. Kuten jo aiemmin totesimme, kustannustehokkuuden maksimoimiseksi täytyy selvittää, mitä testejä kannattaa automatisoida.

Jotta testiautomaatio voi maksaa halutulla aikavälillä  itsensä takaisin, on tärkeää etukäteen selvittää ja arvioida testien elinkaari sekä niiden käyttöaika. Automatisoitujen testien elinkaareen tulee huomioida myös testien ylläpitokustannukset. Hyvätkään automatisoidut testit säilyvät vain harvoin muuttumattomina elinkaaren loppuun saakka ja niitä on päivitettävä sekä ylläpidettävä ympäristön, palvelun ja käyttötarpeiden muuttuessa. Ilman huolellista suunnittelua testiautomaation tuloksena voi olla paljon testausta ilman oikeita tuloksia ja tavoiteltu kokonaishyöty voi jäädä saavuttamatta. 

6. Kuinka tekoälyä voi hyödyntää testiautomaatiossa?

Tekoäly löytää ennen pitkää tiensä myös testaukseen ja testiautomaatioon kunhan teköalytyökaluja ja -menetelmiä saadaan laajemmin käyttöön. Esimerkiksi kielimallien avulla voitaisiin luoda uusia testitapauksia analysoimalla jo olemassa olevia testejä. Samalla tekniikalla voidaan myös tunnistaa keskenään hyvin samankaltaisia testejä jolloin päällekkäisyyksiä voidaan karsia pois. Toisaalta tekoäly voi myös tunnistaa minimaalisen testisetin, jolla haluttu testikattavuus voidaan saavuttaa, näin optimoiden tarvittavien testitapausten määrän mahdollisimman pieneksi.

Tekoäly voi myös testin epäonnistuessa luoda automaattisesti analyysin virheestä, kategorisoida ja priorisoida sen asianmukaisesti ja raportoida eteenpäin kehittäjille. Virheitä voidaan toisaalta jopa ennustaa analysoimalla ohjelmakoodia, sen rakenteita ja ohjelmistokehityksen aikaisia toimia, kuten uuden koodin lisäämistä, uusien moduulien lisäämistä, vanhojen moduulien uudelleenkäyttöä, jne.

Yksi hyvä kohde tekoälylle on käyttöliittymätestauksen automatisointi, joka voi usein vaatia testaajalta tai testiskriptiltä joustavuutta.  Elementtien nimet, sijainnit ja koot voivat vaihdella eri testialustoilla mikä voi olla seurausta vaikkapa käyttöliittymän päivityksestä. Tällaisessa muuttuvassa ympäristössä tekoälyyn pohjautuvan joustavan ratkaisun käyttö helpottaisi testien kehittämistä ja tekisi testitapauksista luotettavampia. Tekoälylle voisi antaa useita eri tapoja tai kriteereitä halutun elementin tunnistamiseen ja algoritmi osaisi valita aiempien testiajojen tulosten perusteella tehokkaimmat tavat löytää halutun elementin.

Tekoälyä voidaan hyödyntää myös suorituskyky- ja kuormitustestauksen tulosten automaattiseen analysointiin. Nämä testit tuottavat paljon numeerista dataa erilaisista suorituskykymittareista, kuten CPUn käyttöasteesta, muistinkäytöstä, latensseista ja muista määritellyistä palvelun laatua mittaavista indikaattoreista. Testin hyväksymiskriteerinä on usein arvojen pysyminen tiettyjen raja-arvojen sisällä tai aiempien testiajojen tulosten tasolla. Ajan myötä testitulokset voivat alkaa poiketa aiemmin saavutetuista tuloksista esimerkiksi kun lisätään uusia ominaisuuksia tai tehdään järjestelmään optimointeja. Koneoppimisalgoritmi voi tulkita uusia tuloksia aiemman tuloshistorian perusteella ja huomata, jos suorituskyvyssä tapahtuu merkittäviä muutoksia aiempaan verrattuna.

Meille laatu on intohimo

Nextconin tarjoamat  testauspalvelut suunnitellaan aina asiakkaan tarpeet, käytettävissä olevat resurssit ja toimintaympäristö huomioiden. Panostamme erityisesti korkean teknologian avulla saavutettaviin laatuvaatimuksiin, standardeihin ja luotettavaksi todettuihin teknisiin ratkaisuihin, testausautomaatioon ja koneoppimiseen. Tutkimme myös tekoälyn tarjoamia mahdollisuuksia testiautomaatiossa silloin kun kyseessä on esimerkiksi monimutkainen tai paljon informaatiota sisältävä kehitysprojekti.

Arvostamme asiantuntijoidemme kykyä uudistua, heidän korkeaa motivaatiota sekä halua kouluttautua uusien teknologioiden ja oman alansa huippuosaajiksi. Näin voimme tarjota asiakkaillemme aina parasta mahdollista palvelua ja laatua.

Arvostamme yrityksessämme avointa viestintää ja läpinäkyvyyttä, mikä heijastuu myös asiakasprojekteihimme. Asiakkaitamme löytyy useilta eri toimialoilta kuten mobiili- ja tietoliikenne, rahoitus- ja pankkipalvelut-, hissi- ja nosturipalvelut, terveydenhoito, energiasektori jne. 

Nextcon - kun tarvitaan alan ammattilaisia varmistamaan palvelujen ja järjestelmien korkea luotettavuus ja laatu.

Edellinen
Edellinen

ChatGPT - It-konsultin uusi työkaveri

Seuraava
Seuraava

Nextcon toteutti HUSille testiautomaation pilottiprojektin